mercoledì 17 settembre 2014

Raw carrot and apple muffins - Muffin crudisti mela e carota


English
Yeah, muffins! Raw, dairy free, gluten free, soy free, yeast free and with no added sugars whatsoever. And delicious, how awesome is that?!
I have to admit this is a little harder to achieve than other raw recipes but still very simple and easy. You're going to need a dehydrator though.

Ingredients for the dough:
300g of carrots
200g of buckwheat, ground
2 medium sized apples (I used royal galas)
5 medjoul dates, pitted

Ingredients for the frosting:
1 banana, ripe
1 medjoul date, pitted
ground cinnamon to taste

Blend all the dough ingredients until you have a smooth dough, then spread it on a kitchen foil for dehydration. Leave in the dehydrator for approximately 2 to 3 hours at 40°C and make sure that it's not too dry for working it and making it stick together. When ready shape it to make it look like a real muffin or cupcake (you can do better than me, I know eheh) and make the frosting as follows:
blend the banana and the date with ground cinnamon until it looks smooth and creamy then add it on top of the muffins. Put back in the dehydrator for at least 2 hours until the surface of the frosting and of the muffins is dry. You'll have approximately 4 muffins. Serve them as it pleases you.

Italiano
Muffins, siiii! Raw, senza latte, senza glutine, senza soia, senza lievito e senza zuccheri aggiunti di alcun tipo. E deliziosi, non è fantastico?!
Devo dire che questa è una ricetta leggermente più macchinosa di altre ricette raw ma comunque molto semplice. Sarà necessario un essiccatore però.
Ingredienti per l'impasto:
300g di carote
200g di grano saraceno macinato
2 mele di taglia media (ho utilizzato le royal gala)
5 datteri medjoul snocciolati

Ingredienti per la glassa:
1 banana matura
1 dattero medjoul
cannella in polvere q.b.

Frullate tutti gli ingredienti dell'impasto fino a ottenere un impasto omogeneo, poi stendete su un foglio di carta da forno. Mettete a essiccare per 2 o 3 ore a 40°C assicurandovi che non sia troppo secco per poterlo amalgamare di nuovo. Una volta pronto impastatelo dandogli la forma di muffins o cupcake (potete fare meglio di me, lo so eheh) e preparate la glassa come segue:
frullate la banana e il dattero con la cannella fino ad avere una crema uniforme, poi versatela sopra ai muffin. Mettete i muffin a essiccare per altre 2 ore o fino a che sia la glassa che i muffin non risultino asciutti all'esterno. Il risultato saranno circa 4 muffin da servire a proprio gusto.

1 commento: